Vzpomínka na Janu Horskou, náčelnici a starostku T.J. Sokol Týniště nad Orlicí

Pátek 7. května 2021 zůstane v mysli každého místního sokola navždy černě orámován zprávou o úmrtí sestry Jany Horské, která byla a je po dlouhá léta nesmazatelně zapsána do činnosti této organizace.

A nemůže nebýt, neboť Jana byla od dívčích let synonymem pro pohyb, tanec, gymnastiku, divadlo, kulturu, společenské aktivity a spolkovou činnost. Během událostí obnovujících činnost Sokola v roce 1990 aktivně působila jako cvičitelka spolu s ostatními bratry a sestrami při náboru členstva, vyhledávání činovníků nového výboru a přípravě první valné hromady. Ta se konala dne 16. května 1990 a v nově zvoleném výboru obnovené T.J. Sokol Týniště nad Orlicí zaujala sestra Jana Horská funkci náčelnice. Pro místní jednotu byla tato volba jednoznačným přínosem, svou nekonečnou energií, nadšením a pílí inspirovala nejen cvičence a sokoly, ale i spoustu lidí, které dokázala do sokolských aktivit zapojit a zorganizovat. Již v roce 1991 byla nadšenou propagátorkou obnovených „Sokolských šibřinek“, podporovala autobusové zájezdy na plavání v krytém bazénu v Dobrušce i výlety pro žactvo do přírody, spojené s hrami a soutěžemi. S elánem svým vlastním se v r. 1993 zapojila do veřejné prezentace sokolských aktivit formou „Sokolské akademie“, a to nejen této historicky první, ale i řady následujících. Nekonečné bylo Janino nadšení také pro XII. všesokolský slet v r. 1994, první po dlouhých 46 letech. Zapojila se do náboru a přesvědčování, proč je třeba se sletu účastnit, jak na oblasti, tak i v Praze. Na Strahov nakonec z naší jednoty odjelo 100 cvičenců s doprovodem a pro všechny se pražská akce stala nezapomenutelným zážitkem. Toto však byla pouze první z mnoha dalších Janiných účastí na sletových cvičeních. Svým elánem dokázala motivovat celé generace všech věkových kategorií ke cvičení do roztrhání těla. Janinou srdeční záležitostí v naší jednotě byl oddíl POHYBOVKA ŽENY, který jako cvičitelka vedla dlouhá léta společně se svou sestrou Marušku Šmídovou. Jejich hodiny byly naplněny nejen cvičením s pomůckami (obruče, švihadla, stuhy, overbally), ale i aerobikem, posilováním a tancem, vše v sestavách přiměřených věku zralých žen.

Na volební valné hromadě dne 20. února 2002 byla sestra Jana Horská zvolena starostkou Sokola a tuto funkci vykonávala až do roku 2013. Za dlouholetou obětavou činnost ve prospěch sokolského hnutí byla sestra Horská opakovaně oceněna nejen Sokolskou župou Orlickou, ale i Českou obcí sokolskou, a to bronzovou a stříbrnou medailí, které jí byly uděleny předsednictvem výboru a starostou ČOS v Praze.

Jana měla ráda společnost, ráda se bavila a smála, nezkazila žádnou legraci. Zároveň však byla nesmírně pracovitá, důsledná a přísná, vyžadovala po členech jednoty i činovnicích zodpovědné plnění všech úkolů a nebála se je delegovat na členy sokolského výboru. Věděla, že se na své bratry a sestry může spolehnout, neboť jim sama byla dobrým příkladem.

Jana nikdy nevnímala limity těla jako omezení, nikdy se na ně nevymlouvala a téměř nikdy jim nedovolovala, aby ji od cvičebních aktivit oddělovaly. Přestože ji neminula různá zranění či dokonce operace, vždy se dokázala velice rychle zotavit a neuvěřitelně snadno obnovit svou formu a dokonale pružnou postavu cvičitelky a tanečnice. Tak si ji všichni poneseme v paměti, jako ženu nezkrotného elánu, stálého úsměvu a sršící energie.

 Čest její památce!

Členové výboru T.j. Sokol Týniště nad Orlicí