SOKOLSKÉ TESTOVÁNÍ FYZICKÉ ZDATNOSTI A KONDICE ČESKA

Tělovýchovná jednota Sokol Týniště nad Orlicí se letos opět zapojila do projektu České obce sokolské s názvem „Sokol – spolu v pohybu“. V týdnu od 16. do 19. září 2019 byly dveře tělocvičen otevřeny široké veřejnosti, aby mohla nahlédnout či se přímo zúčastnit cvičebních hodin všech našich oddílů. Během těchto hodin probíhalo v tělovýchovných jednotách po celé republice testování fyzické zdatnosti sokolské i nesokolské veřejnosti různých věkových kategorií. Z ústředí České obce sokolské byly do jednotlivých jednot zaslány manuály s testovacími disciplínami pro rozsáhlé věkové spektrum cvičenců, a to od tříletých dětí přes žactvo, dorost, dospělé až po seniory. Důležité bylo plnit cvičební úkoly přesně podle přiložených pokynů. Výkony byly pečlivě zaznamenávány do výsledkových archů a následně odeslány zpět na ČOS do Prahy. Výsledky z celé republiky tam budou zpracovány a stanou se podkladem pro tvorbu standardizovaných testů. O jaké disciplíny se jednalo?

Nejmenší děti skákaly do dálky z místa, běhaly 10 či 20 metrů na rychlost a házely tenisovým míčkem. Zajímavým úkolem byl stoj na jedné noze s výdrží, což byl cvik na testování statické rovnováhy. Dynamická rovnováha pak byla hodnocena na základě tandemové chůze po čáře. Ptáte se, co to je? Jedná se o kroky, kdy je pata přední nohy kladena těsně před špičku nohy zadní a cílem bylo ujít tímto způsobem co nejdelší trasu.

Disciplíny pro kategorie žactva, dorostu a dospělých byly shodné, avšak hodnoceny byly s ohledem na věk a pohlaví. Nechyběl skok z místa do dálky, stejně jako u dětí, avšak chůze byla nahrazena člunkovým během jednotlivců mezi metami. Jednalo se o test nejen kondice, ale též obratnosti. Mimořádně náročnou sérii cviků „stoj – vzpor dřepmo – vzpor ležmo – vzpor dřepmo – stoj“ bylo třeba zopakovat 20x a provádět nejen precizně, ale hlavně dosáhnout co nejkratšího času. Dynamickou sílu paží a pletence ramenního prověřily kliky a vzpory prováděné do únavy.

Ani seniorská kategorie nezaostávala! Cvičenci naší TJ ve věku 60 až 83 let například svou ohebnost předváděli měřenou hloubkou předklonu. Obratnost a dynamická rovnováha byly prověřovány obcházením mety na čas, silová schopnost dolních končetin byla testována počtem stojů a sedů na židli. Sílu horních končetin pak prokazovaly cviky s činkou, sílu břišních svalů sedy – lehy.

Akce se zúčastnilo celkem 123 osob pod vedením 19 cvičitelů. Všichni testovaní se vyznačovali silným sportovním duchem, neochvějným nadšením a snahou dosáhnout co nejlepších výsledků. Hodnocení na základě odeslaných testů proběhne, jak zmíněno v úvodu, na centrále v Praze, a stav fyzické kondice široké veřejnosti tak bude odborně posouzen. V naší tělovýchovné jednotě však bylo hlavního cíle dosaženo již dnes! Většina našich cvičenců značně překročila požadované normy a svým nadšením a elánem inspirovala i nečleny Sokola k aktivnímu pohybu a pravidelnému sportu. Našemu cvičení NAZDAR!

                                                                                      Martina Köhlerová, náčelnice TJ Sokol