Na značky ! aneb zaplňme opět tělocvičny

S příchodem září a nového školního roku začíná i nový cvičební rok pro všechny členy TJ Sokol Týniště nad Orlicí. 

Po loňské „Covidové = necvičební“ sezoně se již všichni těšíme na společné cvičební aktivity, při kterých si rozpohybujeme a opět i trochu posílíme naše těla. Všichni pevně doufáme, že tomu tak bude moci být při pravidelných každotýdenních setkáních ať už v tělocvičně základní školy nebo během cvičebních hodin venku na čerstvém vzduchu. 

V týnišťské tělocvičné jednotě pracuje celkem 11 oddílů a navštěvují je cvičenci od 2 do 94 let. Všechny oddíly začnou pracovat v druhém zářijovém týdnu, tedy od 6. září. V týdnu od 27. – 30. 9. 2021 se naše tělocvičná jednota zapojila do projektu České obce sokolské #BeActive Sokol spolu v pohybu = týden sokolského cvičení pro veřejnost. Všechny naše oddíly se budou prezentovat dne 29.9. v době od 16.00 do 17.30hod. Na venkovním cvičišti za základní školou. budou veřejnosti představeny sportovní a pohybové aktivity a zájemci o pravidelné cvičení v některém z našich oddílů se budou moci přijít podívat, zjistit jak to u nás chodí, nebo si nezávazně zacvičit s našimi cvičiteli. A my věříme, že se tato zkušenost stane důvodem zapojit se do činnosti naší sokolské jednoty. 

Dovolte mi představit Vám oddíly týnišťské TJ Sokol a pozvat Vás, či Vaše děti, do některého z nich. 

Začněme těmi nejmenšími cvičenci, kterým jsou 2-4 roky a chodí do svého prvního oddílu - oddílu RODIČA A DĚTI. Jak již název napovídá, tito maličtí sokolíci berou na své „cvíčo“ i dospěláky, kterými jsou jejich rodiče či prarodiče. Dětičky se seznamují s novým prostorem velké tělocvičny, během cvičebního roku u nich dochází k odstraňování psychických zábran a včleňují se do kolektivu, získávají jistotu v cílených pohybových aktivitách, seznamují se s pomůckami – nářadím a náčiním a naučí se překonávat různé překážky z nářadí. Během jejich hodin zní tělocvičnou dětské říkanky a písničky, při kterých se dětem cvičí nejlépe. To vše se letos bude dít pod vedením cvičitelek Jarušky Ullwerové a Renaty Brandejsové vždy v úterý mezi 17.00 a18.00. 

Děti ve věku 4-6 let chodí cvičit již bez doprovodu. Pravidelně se schází v pondělí od 16 do 17 hod. v oddíle PŘEDŠKOLÁCI. Malí cvičenci se seznamují a prohlubují své dovednosti v různých oborech pohybových aktivit- cvičí na nářadí a s náčiním, hrají míčové a pohybové hry a pronikají do základů atletiky a gymnastiky. Hodiny jsou často tematicky zaměřené, kdy jeden námět provází děti od prvotního zahřátí, přes rozcvičku, hlavní náplň hodiny až po závěrečnou relaxaci. Děti tak při hře vystřídají mnoho pohybových aktivit. Již tradičně se tento oddíl zapojuje do celorepublikového projektu Se Sokolem do života – Svět nekončí za vrátky, cvičíme se zvířátky, který děti provede sportovní všestranností. Za každou zvládnutou sportovně-pohybovou aktivitu si děti vylepí samolepku do svého Deníčku malého cvičence. Cvičitelkou tohoto oddílu je pro letošní rok Martina Köhlerová a její pomahatelky.

Další věkovou kategorií je žactvo školou povinné. Oddíl ŽÁKYNĚ vedou již řadu le cvičitelky Lída Říhová a Pavla Vlčková. Pro dívky připravují pestré cvičební hodiny, ve kterých cvičí na nářadí a s rozmanitým náčiním, hrají míčové, pohybové a netradiční hry, cvičí postřeh a hbitost a seznamují se s prvky aerobiku. Pravidelné schůzky děvčat jsou ve čtvrtek od 16.30 do 17.30 hod. O všestranný pohybový rozvoj ŽÁKŮ se starají cvičitelé Mirek Cibula a Petr Kolář. Při různých sportovních hrách a aktivitách jsou chlapci vedeni a motivováni k podávání co nejlepších výkonů a důraz je kladen i na slušné chování a fair play. Cvičební hodiny tohoto oddílu jsou ve čtvrtek mezi 17.30 a 18.30 hod. 

Oddílem, ve kterém se ke sportovním výkonům mohou scházet cvičenci a cvičenky ve větším věkové rozptylu – od žáků až po dospěláky je oddíl GYMNASTIKA. Cvičenci do tohoto oddílu musejí projít „výběrovým řízením“ cvičitele Mirka Cibuly. V hodinách se pak věnují řádné rozcvičce, všeobecné gymnastice, cvičí i s náčiním a na konci hodiny nezapomínají na strečing. Pohybově nadaní cvičenci mají rezervovanou tělocvičnu v úterý od 18.00 do 19.30hod. 

Cvičení pro ženy je v naší TJ umožněno hned ve čtyřech oddílech. Převážně mladší ženy se schází v tělocvičně ZŠ ve středu ve 20hod. a cvičí pod vedením Pavly Koukolové a Blanky Malé v oddíle FIT PRO ŽENY. Cvičenky se rozehřívají při stepaerobiku a pak posilují a protahují všechny svalové skupiny při pilatesu a kalanetice. 

O oddíl POHYBOVKA se stará sestra Maruška Šmídová. Cvičitelka vymýšlí náplň cvičebních hodin pro zralé ženy – společně se věnují zdravotnímu tělocviku, trochu aerobiku, posilování a hojně využívají cvičební náčiní. To vše vždy ve středu mezi 19.00 a 20.00hod. 

V tělocvičně U Dubu si fyzičku udržují ženy pod vedením Moniky Koubové a to každé pondělí od 19.30 do 20.30hod. Rychlejší rozcvička, malé činky, posilovací gumy, trenažér bruslení, medicinbaly, klouzavé disky, kruhový trénink, prvky z piloxingu či tabatu – to vše a ještě něco navíc nabízí oddíl KONDIČNÍ CVIČENÍ. Navštivte ho a „dejte si do těla“. 

V činnosti nadále pokračuje i skupina žen, jež se účelově vytvořila k nácviku sletové skladby Ženobraní. Tentokrát se ženy chystají nacvičovat skladbu Optimistky, se kterou vystoupí v květnu 2022 na SokolGymu v Brně. I k tomuto oddílu „ ŽENY NÁCVIK“ je možné se připojit a s veselou a optimistickou myslí, která mezi cvičenkami vládne, se každý čtvrtek večer (18.30- 19.30hod.) věnovat pilnému nácviku. S cvičitelkami Martinou Köhlerovou a Jaruškou Ullwerovou brzy přijdete na to, že není nácvik jako nácvik a že cvičitelkami jsme si všechny navzájem. 

Cílem oddílu MUŽI je rozvoj veškerých pohybových dovedností za udržení tělesné a duševní svěžesti všech cvičenců pod bedlivým dohledem Mirka Cibuly. Po úvodní části hodiny, která je naplněna svižnou rozcvičkou, kondičním cvičením a cvičením s náčiním, je druhá polovina hodiny věnovaná všestranným aktivitám a kolektivním hrám. Mužům patří tělocvična v ZŠ v úterý mezi 19.30 a 21.00 

A nyní Vám představím oddíl našich nejstarších cvičenců. SENIOŘI = VĚRNÁ GARDA se ke cvičení schází v nevelkém počtu, neboť jejich věk již často přesáhl 80 let. V tělocvičně ZŠ (středa 17.00 – 18.00hod.) se věnují udržování kondice a zpomalení projevů stárnutí, protahují zkrácené svalové skupiny a udržují pohyblivost kloubů. Pro členy tohoto oddílu pravidelně připravuje i zajímavý kulturní program cvičitelka Libuška Nováková, s kterou se na vedení oddílu podílí cvičitelka Renáta Čtvrtečková. Při různých besedách a výstavách je v sokolské klubovně vždy velmi živo a členů oddílu zde bývá o poznání více než v tělocvičně. Dalšími aktivitami oddílu jsou i návštěvy divadelních představení či knihovny.

Toto je kompletní nabídka našich oddílů. Pokud máte chuť, přijďte mezi nás, cvičitelky a cvičitelé Vás rádi na svých hodinách přivítají. 

Děkujeme městu Týniště nad Orlicí za finanční podporu, která nám umožňuje věnovat se nejen pravidelným pohybovým aktivitám, ale i účastnit se různých sportovních soutěží dětí a žactva. 

Martina Köhlerová 
náčelnice TJ Sokol Týniště nad Orlicí